Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Σχολές Οικονομικής Σκέψης

Χθες στο πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα τη Χρεοκοπία και τις συνέπειές της. Προσωπικά τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα- και νομίζω το ίδιο και οι φοιτητές. Όμως όταν συζητιέται δημόσια ένα τέτοιο θέμα έρχεται και κόσμος με τη δική του agenda. Μάλιστα είναι προετοιμασμένος με ερωτήσεις- χωρίς βέβαια να ξέρει τι θα ακούσει, αλλά αυτές οι ερωτήσεις πάντα θα κολλήσουν κάπου. Και φυσικά ήρθε το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει κάθε οικονομικό τμήμα: "Γιατί δε διδάσκετε στους φοιτητές (και) Μαρξιστικά Οικονομικά;"
Η αντίδρασή μου στην ερώτηση αυτή χθες ήταν ότι όπως στο τμήμα Φυσικής δε διδάσκουν τη θεωρία τη Δημιουργίας έτσι και στα οικονομικά δε διδάσκουμε Μαρξιστικά Οικονομικά- η θεωρία έχει καταρρεύσει και είναι απλώς ιστορία. Μάλιστα κάνοντας ένα απλό ψάξιμο στο google βρήκα στις 2 πρώτες σελίδες της αναζήτησης 3 πανεπιστήμια που διδάσκουν μάθημα Μαρξιστικής Οικονομικής. Παράλληλα βρήκα (σε αντίστοιχες 2 πρώτες σελίδες της αναζήτησης) 2 πανεπιστήμια που διδάσκουν την θεωρία της Δημιουργίας σε τμήμα Φυσικής. Άρα μάλλον η αρχική μου αντίδραση ήταν σωστή.
Στην πορεία βρήκα και άλλες δυο σημαντικές απαντήσεις στο ερώτημα "γιατί όχι μάθημα Μαρξιστικής οικονομικής". Η πρώτη λέει ότι τα φαινόμενα που εξηγεί η μαρξιστική θεωρία (θεωρία της αξίας)- δηλ. φτώχεια, ανισότητα, κρίση- μπορεί να τα εξηγήσει καλύτερα η ορθόδοξη οικονομική. Και μάλιστα υποθέτοντας ένα περιβάλλον πιο συμβατό με τη σύγχρονη εποχή. Εκτός βέβαια αν μας ενδιαφέρει η θεωρία ως θεωρία και όχι ως εξήγηση της πραγματικότητας.
Η δεύτερη απάντηση είναι περισσότερο αντιστροφή του ερωτήματος "και γιατί μαρξιστική θεωρία και όχι Αυστριακά οικονομικά, οικολογικά οικονομικά, εξελικτικά οικονομικά, μετα-κεϋνσιανά, μετά- θεσμικά ή ακόμα και φεμινιστικά οικονομικά". Αν αρχίσουμε να διδάσκουμε τις μη ορθόδοξες σχολές οικονομικής σκέψης καλύτερα να πάμε στις σύγχρονες. Αλλά αν η κάθε μια έχει δικό της μάθημα τότε μάλλον για να γίνει κάποιος οικονομολόγος θα πρέπει να παίρνει καμιά εκατοστή μαθήματα.
Τα παραπάνω όλα με πάνε στο γενικό συμπέρασμα ότι η ιστορία οικονομικών θεωριών είναι το μάθημα που καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα παραπάνω. Και στο κάτω κάτω η μαρξιστική οικονομική είναι πράγματι κάτι το οποίο ανήκει εκεί. Πλέον περισσότερο ως ιστορία, παρά ως θεωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου