Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Αυτοκτονίες


Επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα τον καιρό του μνημονίου, βρήκα αυτά τα στοιχεία (πηγή: OECD Health Statistics at a Glance) και τα παρουσιάζω χωρίς πολύ σχολιασμό (κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση). Τα στοιχεία για το 2011 είναι ανεπίσημα (πιθανότατα να είναι μεγαλύτερα από τα πραγματικά, όταν αυτά δημοσιευτούν- πηγή: Kentikelenis A, Karanikolos M, Papanicolas I, et al. Health effects of financial crisis: omens of a Greek tragedy. Lancet 2011).
Με λίγα λόγια αυτοκτονίες είχαμε και πριν το μνημόνιο. Το επίπεδό τους είναι μεν μεγαλύτερο από το 2009, αλλά όχι ιστορικά υψηλό (προσεγγίζει επίπεδα του 1993). Γενικά τα στοιχεία αυτοκτονιών καλά είναι να τα αντιμετωπίζουμε με αρκετές επιφυλάξεις (θέμα taboo, που πολλές φορές δεν αναφέρεται στις αρχές ή απλά σκεπάζεται- ίσως και λόγω δημοσιότητας να μην είναι και τόσο taboo σήμερα).
Η κρίση σίγουρα αύξησε τις αυτοκτονίες, αλλά όχι στο βαθμό που προβάλλεται. Η πλήρης απάντηση μπορεί να έρθει στατιστικά τουλάχιστον μετά από 5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου