Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Υπάρχουν όρια;


Οι δημοσιογράφοι είναι πολύ καλοί στα οικονομικά και στη στατιστική. Τόσο καλοί που μπορούν να κάνουν στατιστικές εκτιμήσεις με απόλυτη ακρίβεια και με πολύ μικρά (ως ανύπαρκτα) δείγματα. Στις σημερινές (και όχι μόνο) ειδήσεις «παίζει» το θέμα της υιοθέτησης επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Και γίνεται η εκτίμηση ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 16%- 40%.
Ας αφήσουμε τα οικονομικά και πάμε λίγο σε απλά καθημερινά πράγματα. Έστω η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του ορίου ταχύτητας στο κέντρο της Αθήνας, από 50 χλμ/ώρα σε 70 χλμ/ώρα. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες αυτοκινήτων. Αυτοί που πήγαιναν, είτε επειδή ήθελαν είτε επειδή έβρισκαν κίνηση, με κάτω από 50. Λογικά αυτοί δε θα μεταβάλλουν την ταχύτητα κίνησής τους. Υπάρχουν αυτοί που παρανομούσαν και έσπαγαν το όριο (και είτε τους έπιαναν είτε όχι). Και γι αυτούς λίγα θα αλλάξουν (μόνο χαμηλότερα πρόστιμα, αν πλήρωναν ποτέ!). Και η τρίτη κατηγορία είναι αυτοί που πήγαιναν ακριβώς με 50 γιατί δε ήθελαν να παρανομήσουν. Αυτοί πιθανότατα θα κινηθούν πιο γρήγορα. Πόσο πιο γρήγορα δεν ξέρω πρέπει να περιμένω να δω τι θα κάνουν.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους μισθούς. Το ότι ένα κατώτατο όριο φεύγει (ή πάει πιο κάτω) δεν σημαίνει ότι όλοι θα πάνε κάτω από αυτό το όριο (ναι υπάρχουν εργαζόμενοι που παίρνουν πάνω από τη σύμβαση!). Το θετικό είναι ότι αν κάποιοι πρέπει να πάνε κάτω από το όριο (πχ ανάγκη μείωση τους κόστους λόγω χαμηλής ζήτησης), μπορούν να το κάνουν και δε χρειάζεται να απολύσουν εργαζόμενους.
Το τι θα γίνει τελικά στους μισθούς δε μπορώ να το ξέρω από τώρα. Η πρόβλεψή μου πάντως είναι ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής των επιχειρησιακών συμβάσεων θα είναι η μείωση της ανεργίας (προσοχή με όλα τα άλλα στην οικονομία σταθερά όπως είναι τώρα!). Στο κάτω κάτω τα σοβαρά στατιστικά στοιχεία λένε για την Ελλάδα ότι αν ήθελε να μειώσει την ανεργία έπρεπε να πάει είτε πιο κοντά στο μοντέλο των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, είτε να κεντροποιήσει το σύστημα μισθολογικών διαπραγματεύσεων. Πάντως η επιλογή να μείνει ως έχει είναι η χειρότερη δυνατή.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου