Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Δεν πληρώνω

Το Grand Theft Auto είναι μια σειρά video games στην οποία (για όσους δε γνωρίζουν) ο παίκτης ξεκινά ως μικρο εγκληματίας και σιγά σιγά ανεβαίνει τα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος σε μια σειρά από (όχι τόσο) υποθετικές πόλεις των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έχεις τη δυνατότητα να κάνεις διάφορα εγκλήματα, τόσο για να βγάλεις χρήματα, π.χ. μικρο ληστείες, είτε απλά για πλάκα, π.χ. να πατήσεις ένα πεζό με το αυτοκίνητο ή να τον πυροβολήσεις. Τις περισσότερες φορές τα διάφορα μικρο εγκλήματα που κάνεις δεν ενεργοποιούν την αστυνομία ώστε να σε καταδιώξει. Π.χ. αν πατήσεις ένα πεζό ακόμα και δίπλα να είναι ένα περιπολικό κανείς δεν παρεμβαίνει για να προσπαθήσει να σε συλλάβει. Οι μόνες περιπτώσεις που η αστυνομία ενεργοποιείται άμεσα και ξεκινά άμεση καταδίωξη είναι αν προσπαθήσεις να σκοτώσεις αστυνομικό ή να περάσεις τζάμπα από τα διόδια.
Έχοντας παίξει πολλές ώρες το εν λόγω παιχνίδι μπορώ να πω ότι έχω κάνει σχεδόν όλα τα πιθανά εγκλήματα. Επίσης μπορώ να πω ότι τις πρώτες φορές είχε πλάκα να περνάς από τα διόδια τζάμπα και να ξεκινά μια καταδίωξη, αλλά όσο προχωρούσε το παιχνίδι η διαρκής καταδίωξη (και μάλιστα πολλές φορές επίμονη για τα δεδομένα του παιχνιδιού) γινόταν κουραστική. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε αυτό το περιβάλλον πλήρους ανομίας (αυτό είναι το παιχνίδι!) σταματούσα πάντα να πληρώσω διόδια- παρά το ότι τα έργα στους δρόμους του παιχνιδιού ποτέ δεν τελείωναν (sic).
Με λίγα λόγια σε οποιοδήποτε περιβάλλον η εφαρμογή του νόμου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για την αποτροπή. Είμαι μάλιστα σίγουρος ότι το εν λόγο παιχνίδι δε θα είχε καθόλου πλάκα αν σε κάθε παρανομία που έκανες ξεκινούσε και μια καταδίωξη.
Μήπως τελικά το επόμενο GTA πρέπει να έχει το περιβάλλον της Ελλάδας αντί για τις ΗΠΑ?

2 σχόλια:

  1. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι σε παλαιότερη έκδοση του GTA, συγκεκριμένα στο Vice City, η αστυνομία κυνηγούσε τον παίχτη ακόμη και για τροχαίες παραβάσεις.
    Καθώς γινόταν κουραστική το συνεχές κυνήγι από την αστυνομία, στις επόμενες εκδόσεις οι αστυνομικοί ενδιαφέρονται μόνο μόνο για "σοβαρά εγκλήματα". Για να δώσουν ένα τόνο ρεαλισμού, οι προγραμματιστές δικαιολόγησαν την αδιαφορία των αστυνομικών λέγοντας ότι είναι εντελώς διεφθαρμένοι και βαριεστημένοι και για'αυτό δεν ενδιαφέρονται για τα μικρά εγκλήματα. Για τα μεγάλα εγκλήματα μπορούν να ζητήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά (δωροδοκία) από τους εγκληματίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μέσα στα σοβαρά εγκλήματα είναιτο να περνάς διόδια τζάμπα...νομλιζω το σχόλιο το έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον....thanx

    ΑπάντησηΔιαγραφή