Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Θέλουν να μας κάνουν Μπαγκλαντές


Διάγραμμα 1: απόθεμα ΑΞΕ της Γερμανίας σε διάφορες χώρες- 2006 (% στο σύνολο του αποθέματος)


Τις τελευταίες μέρες αποκαλύφθηκε το υποχθόνιο σχέδιο του 4ου ράιχ της Μέρκελ. Σκοπός αυτών των αιμοσταγών δολοφόνων είναι ν κάνουν την Ελλάδα Βουλγαρία ή Μπαγκλαντές: να ρίξουν τους μισθούς του τίμιου Έλληνα εργαζόμενου τόσο χαμηλά ώστε να τους συμφέρει να επενδύσουν στην παραπαίουσα Ελλάδα. Τι ψάχνουν οι Γερμαναράδες για να επενδύσουν σε μια χώρα; Ο ελληνάρας/ δημοσιογραφάρας/οικονομολογάρας έχει την απάντηση: φθηνό εργατικό δυναμικό.
Το πιο πάνω διάγραμμα δείχνει το ποσοστό (σε σχέση με το σύνολο) του αποθέματος των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) της Γερμανίας σε μια σειρά από χώρες το 2006. Με άλλα λόγια έχουμε την κατανομή των ΑΞΕ στις διάφορες χώρες. Είναι ξεκάθαρο ότι χώρες με ψηλούς μισθούς έχουν τις περισσότερες Γερμανικές επενδύσεις : Γαλλία, Ισπανία. Επίσης στο διάγραμμα δεν είναι οι ΗΠΑ που είχαν το 22.5% του σχετικού ποσοστού. Αντίθετα το αγαπημένο Μπαγκλαντές και η Βουλγαρία ίσα που φαίνονται στο διάγραμμα (0.01% και 0.08% αντίστοιχα). Τη Λιβύη την έβαλα στο διάγραμμα γιατί κάποιος μπορεί να πει ότι θέλουν συγκεκριμένα την Ελλάδα οι Γερμανοί για το πετρέλαιο που "έχει"- και αυτή η υπόθεση δε στέκει καλά. Αντίθετα η Ελλάδα δεν πάει άσχημα (με δεδομένο ότι είμαστε το 2006 και ακόμα οι μισθοί ήταν υψηλοί- 0.23% σε σχέση με το 0.33% της Φινλανδίας). Παρόλα αυτά δεν ήμασταν  ποτέ η πιο σημαντική χώρα για τις Γερμανικές ΑΞΕ (ώστε να έχουμε επιχειρήματα του τύπου "θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη των Γερμανικών επιχειρήσεων"). 
Κύριοι μην το ψάχνετε αν η Γερμανία ήθελα να επενδύσει σε μια χώρα με μισθούς Μπαγκλαντές θα πήγαινε στο  Μπαγκλαντές. Δε θα πλήρωνε για να κάνει την Ελλάδα  Μπαγκλαντές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου