Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Χρήμα, αυτός ο άγνωστος

Τελικά τι είναι το χρήμα;
Είναι πλούσιος αυτός που έχει πολύ χρήμα;...Μάλλον όχι. Ο πλούσιος είναι πλούσιος γιατί έχει πολύ πλούτο. Το χρήμα είναι απλώς ένα περιουσιακό στοιχείο. Αντίθετα ο πλούτος περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ατόμου (αναφέροντας μόνο μερικά, μετοχές, ανθρώπινες γνώσεις και ικανότητες, ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, αυτοκίνητα, ακίνητα αλλά και χρήμα).
Το επόμενο τότε ερώτημα είναι γιατί χρειαζόμαστε το χρήμα; Ποιός είναι ο λόγος που χρειάζεται να καταφύγουμε στον τραπεζικό δανεισμό για να αποκτήσουμε χρήμα; Ο βασικός (αλλά όχι ο μόνος) λόγος είναι ότι το χρήμα είναι απαραίτητο για να κάνουμε συναλλαγές. Το χρήμα είναι το πιο ρευστό περιουσιακό στοιχείο (δηλαδή το περιουσιακό στοιχείο που μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών). Η πραγματοποίηση συναλλαγών προϋποθέτει την ύπαρξη ρευστότητας. Ένα δάνειο από την τράπεζα είναι απλώς μια μετατροπή πλούτου (με μορφή μελλοντικών εισοδηματικών ροών) σε χρήμα, δηλ. οι τράπεζες "πουλάνε" ρευστότητα, διατηρώντας τον πλούτο του ατόμου σταθερό.
Για να δούμε τη σημασία των παραπάνω, ας σκεφτούμε το νόημα της πρότασης "το τραπεζικό σύστημα δημιουργεί χρήμα": το τραπεζικό σύστημα δημιουργεί το μέσο για τις συναλλαγές- αλλά σε καμία περίπτωση δε δημιουργεί πλούτο από εκεί που δεν υπάρχει.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου