Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Γερμανια: ο μεγάλος άρρωστος της Ε.Ε.


Ποιος είναι ο μεγάλος άρρωστος στην Ε.Ε.:η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή μήπως η Γερμανία;  Η πρώτη ομάδα χωρών έχει αναλάβει πολιτικές "εσωτερικής υποτίμησης" δηλαδή αύξηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους με μείωση του ανά μονάδα κόστους εργασίας. Σωστή πολιτική κατά τα άλλα: η δημοσιονομική κρίση των τεσσάρων είναι η άλλη πλευρά του ελλείμματος των εμπορικών ισοζυγίων τους (γεγονός ακόμα και τη χρονιά εισαγωγής του ευρώ). Αυτά τα προβλήματα του ισοζυγίου από την άλλη τροφοδοτούσαν τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, η οποία ενίσχυε το εμπορικό της ισοζύγιο με περαιτέρω περιοριστική πολιτική και χαμηλές αυξήσεις μισθών.
Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αλλά έχουν επίδραση στο μέλλον. Έστω λοιπόν ότι η Ελλάδα (που μας ενδιαφέρει περισσότερο) επιτυγχάνει την εσωτερική υποτίμηση, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της και κερδίζει μερίδιο αγοράς από τη Γερμανία . Απ' ότι φαίνεται ήδη η Γερμανία με τη σειρά της, για να μη χάσει αυτό το μερίδιο αγοράς, θα ακολουθήσει ακόμα πιο περιοριστική πολιτική με ακόμα χαμηλότερες αυξήσεις ή και μειώσεις μισθών (θα κάνει και αυτή "εσωτερική υποτίμηση"). Το αποτέλεσμα: ανάγκη για νέα εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα.
Σε αυτό το περιβάλλον τι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα; Προφανώς να ακολουθήσει την πολιτική της "εσωτερικής υποτίμησης" τη στιγμή που η Γερμανία θα δώσει σημαντικές αυξήσεις σε μισθούς και σε δημοσιονομικά ελλείμματα. Οτιδήποτε άλλο είναι ένας "αγώνας προς τα κάτω" (race to the bottom).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου