Τελικά αν γίνουν εκλογές τι θα συμβεί στην ελληνική οικονομία; Θα έρθει η ώρα της καταστροφής ή όχι; Αν με ρωτούσατε μέχρι πριν από λίγες μέρες θα έλεγα ότι είναι ένα καταστροφικό σενάριο: οι αγορές θα πανικοβληθούν και οι πιέσεις (αν και δε μας αφορούν άμεσα) θα ενταθούν. Μέτρα δε θα προχωρήσουν για όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και η επόμενη δόση του δανείου μάλλον θα γίνει πολύ αβέβαια. Αν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δίνουν πολιτική αστάθεια την επομένη των εκλογών το πιο πιθανό είναι (κατά την εκτίμησή μου) να μη δοθεί η δόση του δανείου καθόλου και τελικά να αναγκαστούμε να καταφύγουμε στο μοιραίο (πες με στάση πληρωμών).
Βέβαια υπάρχει ένα πολύ καλό επιχείρημα υπέρ των εκλογών: αν πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται η οικονομία είναι μια γνήσια κεϋνσιανή πολιτική αύξησης των δαπανών, μόνο ο εκλογικός κύκλος μπορεί να είναι η λύση σε αυτό. Μόνο πριν από εκλογές η κυβέρνηση υπάρχει περίπτωση να αυξήσει τις δαπάνες της και να ρίξει ρευστότητα στο σύστημα. Επιπλέον πάντα οι εκλογές συνοδεύονται και με μια βελτίωση των προσδοκιών των ατόμων. Όλα αυτά συνηγορούν πως μπορεί να υπάρξει αύξηση των δαπανών στην οικονομία που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη.
Η άποψή μου είναι ότι ο κίνδυνος είναι πιο μεγάλος από τα πιθανά οφέλη στην παρούσα φάση (κάποια άλλη στιγμή όχι). Όποιος ωστόσο πιστεύει ότι η οικονομία χρειάζεται κεϋνσιανές πολιτικές αύξησης των δαπανών (και τα πολιτικά κόμματα που λένε ότι πιστεύουν αυτό είναι πολλά) μπορεί να ζητήσει εκλογές...εκτός και αν τελικά δεν το πιστεύει πραγματικά κανείς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου