Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Επόμενη έκτακτη εισφορά

Την τελευταία εβδομάδα προέκυψε καινούργια φοροεισπρακτική έκπληξη από την κυβέρνηση με τη μορφή πάλι "έκτακτης εισφοράς" αυτή τη φορά ακινήτων. Μπορώ να πω ότι η εν λόγω εισφορά οικονομικά έχει καλή βάση: επιβάλλεται σε μια φορολογική βάση η οποία (τουλάχιστον βραχυχρόνια και ειδικά με δεδομένη την οικοδομική δραστηριότητα) είναι τέλεια ανελαστική. Άρα κανονικά θα έπρεπε σε αυτή να επιβληθεί ο μεγαλύτερος δυνατός φόρος.
Τώρα το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη έκτακτη εισφορά, αφού σε 3 μήνες πάλι στόχους δε θα έχουμε πιάσει και θα χρειάζονται έσοδα. Μπορώ να κάνω τη δική μου πρόταση από εδώ και αν θέλει η κυβέρνηση ας με ακούσει. Μια σχετικά πρόσφατη βιβλιογραφία δείχνει ότι υπάρχει στενή θετική συσχέτιση ανάμεσα στα εισοδήματα και την ομορφιά (πχ ένα καλό βιβλίο είναι αυτό). Επομένως σε επόμενη φάση μπορεί η κυβέρνηση να βάλει φόρο ομορφιάς. Ο συντελεστής μπορεί να είναι κλιμακούμενος. Πχ ανάλογα με το ύψος- οι ψηλότεροι πληρώνουν περισσότερο και κάτω από 160cm για άντρες και 150cm για γυναίκες είναι το αφορολόγητο- με μεσοσταθμική επιβάρυνση 300€. Μια άλλη ιδέα είναι να πληρώνεται τέλος ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος- με ανάλογη κλιμάκωση. Αυτό το μέτρο καλό είναι να μην επεκταθεί στο χρώμα των μαλλιών και των ματιών καθώς εκεί η φορολογική βάση είναι πολύ ελαστική (βαφές, φακοί επαφής κλπ.). Και όπως στο τέλος ακινήτων, όσοι έχουν σπίτι στην Εκάλη και τη Μύκονο πληρώνουν 16€ το τετραγωνικό, στο φόρο ομορφιάς όποιος είναι μοντέλο πληρώνει το μέγιστο (π.χ. 3000€). Επίσης για το τελευταίο μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση ανάλογα με την παλαιότητα: αν έχεις να κάνεις φωτογράφιση πάνω από 25 χρόνια ο συντελεστής είναι 1, αν έκανες φωτογράφιση τον τελευταίο χρόνο ο συντελεστής θα φτάνει μέχρι 1.5.
 Νομίζω ότι ιδέες υπάρχουν, το μόνο που χρειάζεται είναι κρατικός παραλογισμός για να τις επιβάλλει. 
*Τα ποσά που αναφέρονται είναι ενδεικτικά. Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να τα προσαρμόσει στην τρύπα που θα έχει προκύψει καθώς και στη δική του αντίληψη για την ομορφιά.

1 σχόλιο:

  1. χαχαχαχαχα...κορυφαία ανάρτηση!

    Μην εκπλαγείς αν τελικά επιβληθεί αυτός ο φόρος πάντως. Όταν εξαντληθούν όλες οι υπόλοιπες οριζόντιες επιβαρύνσεις, ποιός ξέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή