Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Λίγα λόγια για το έλλειμμα

Δε θα μπω στη διαδικασία τη μάλλον τεχνική για το αν πρέπει τα χρέη των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ να προσμετρώνται στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Πάντως μου φαίνεται πολύ λογικό, αν τα χρέη αυτά καλύπτονται από τη Γενική Κυβέρνηση και όχι από άμεση χρηματοδότηση αυτών των οργανισμών (πχ ομολογιακό δάνειο των ΔΕΚΟ και ΟΤΑ) πράγματι να μπαίνουν. Θα πω όμως δυο πράγματα εξίσου ουσιαστικά γιατί μου φαίνεται ότι όλοι οι Έλληνες έχουν μνήμη χρυσόψαρου:
(i) Αν τα επιτόκια δανεισμού είναι 7% (όπως ήταν πριν την είσοδο στο μνημόνιο) και τρέχεις πρωτογενή ελλείμματα 3%, τότε πρέπει να έχεις ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ σου 7+3=10% για να  είναι το χρέος σου σταθερό δυναμικά. Με πληθωρισμό 3% θες πραγματική ανάπτυξη 7%. Αν η ανάπτυξή σου είναι 1% τότε είτε το έλλειμμα είναι 3% είτε 4% είτε 10% μικρή σημασία έχει...το χρέος σου είναι έτσι και αλλιώς εκρηκτικό, άρα χρειάζεσαι βοήθεια τελεία.
(ii) Το πιο σημαντικό. Το μνημόνιο με την "τρόικα" (sic) υπογράφηκε το Μάρτιο του 2010. Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 έγινε το Νοέμβριου του 2010 (πχ δες την ημερομηνία εδώ). Η αναθεώρηση των στοιχείων έγινε μετά το μνημόνιο. Άρα δεν υπαγορεύτηκε η είσοδος της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης από την αλλαγή των στοιχείων.
(iii) Πώς γίνεται πάντα αυτός που αποπέμπεται να είναι τίμιος, σωστός και άξιος επιστήμονας και όποιος παίρνει τη θέση του είναι διεφθαρμένος και μέλος μιας συνωμοσίας (μέχρι τη στιγμή που και αυτός θα αποπεμφθεί και θα ξαναγίνει τίμιος);

2 σχόλια:

  1. Επιτακτική η ανάγκη να κάνεις λογαριασμό στο Facebook…αλλιώς θα δημιουργήσω σελίδα με τίτλο «Θέλουμε τον Αντώνη Αδάμ στο facabook»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπες twitter, είναι πιο καλό για ανάλογα σχόλια, και σιγά σιγά δημιουργείται μεγάλη παρέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή