Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Cheap Talk

Η έννοια του cheap talk, είναι νομίζω γνωστή σε όλους...κάτι είναι εύκολο στα λόγια και δύσκολο στην πράξη. Πολλές φορές όμως κάτι τόσο φθηνό (δηλ λόγια) μπορεί να σου αποφέρει τεράστια κέρδη.
Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Και σε αυτή συμμετέχουν όλοι: δημοσιογράφοι(κοι), ο "μέσος" ψηφοφόρος, οικονομολόγοι (έλληνες και ξένοι), στελέχη της αγοράς κλπ. Για πολλούς από αυτούς πράγματι δεν κοστίζει τίποτα να μιλάνε: αν μένεις πάνω από 5000χλμ από το πρόβλημα και έχεις διαφορετικό νόμισμα, δε σε πολύ πειράζει αν κάποιοι θα πεινάσουν. Λογικό και αναμενόμενο.
Το πρόβλημα βέβαια ξεκινάει όταν το cheap talk έρχεται από ανθρώπους που έχουν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Εδώ υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτούς που έχουν επενδύσει λεφτά στη χρεοκοπία της χώρας και αυτοί που έχουν άλλα κέρδη από τη στάση πληρωμών.
Γενικά είναι εύκολο να επιτίθεσαι στις απρόσωπες αγορές και να λες πόσο κακό κάνουν, αλλά ταυτόχρονα να ακούς αναλυτές και να μην παραδέχεσαι ότι οι "προβλέψεις" τους κάποιες φορές σκοπό έχουν να οδηγήσουν τις αγορές εκεί που θέλουν αυτοί. Για παράδειγμα με σκανδαλίζει πάρα πολύ το γεγονός ότι ο Ρουμπινί, συστηματικά προβλέπει αποτυχίες χωρών (έχει δει ποτέ επιτυχία?) στις πολιτικές τους. Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι έχει εταιρία προβλέψεων με πελάτες μεγάλα funds, που πιθανά να κερδίσουν από πχ μια διάλυση του Ευρώ.
Από την άλλη υπάρχει και η άλλη κατηγορία- που ανθεί περισσότερο στην Ελλάδα. "Επιχειρηματίες" που θα ήθελαν πάρα πολύ έξοδο από το Ευρώ, διατήρηση του σπάταλου κράτους, με σπατάλες όπως τα 80s (και γιατί όχι και παραπάνω), με χρηματοδότηση από έκδοση χρήματος- δηλ. δραχμών. Στο μυαλό μου έχω έναν τέτοιο "επιχειρηματία" που πραγματικά προσπαθεί από τα ΜΜΜ που έχει να οδηγήσει εκεί τα πράγματα, ποντάροντας στη λαϊκή αγανάκτηση.
Λύση στο πρόβλημα προφανώς δεν υπάρχει. Ή τώρα που το σκέφτομαι υπάρχει: η άριστη πολιτική σε μια αρνητική εξωτερικότητα είναι η φορολόγηση-άρα φόρο στην ομιλία...Μπένι τι λες σου δίνω καλή ιδέα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου