Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας

Σιγά- σιγά πλησιάζει η ώρα του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας με ταυτόχρονη πώληση μέρους της ΔΕΗ. Επειδή πολλά θα ακουστούν και πολλά θα γίνουν (αγοράστε κεριά και φακούς και ένα καλό UPS για τον υπολογιστή!) ας θυμηθούμε τι έγινε στην περίπτωση της απελευθέρωσης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών. Η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών έγινε ουσιαστικά το 1994 με την είσοδο της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Πραγματικά για τη σταθερή τηλεφωνία η απελευθέρωση έγινε το 2001, τρία χρόνια αργότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Επειδή ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει αλλάξει ραγδαία από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα συγκρίσεις. Παρόλα αυτά σε επίπεδο κόστους όπως ανέφερε η ΕΕΤΤ, τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση ο Δείκτης τιμών για τις τηλεπικοινωνίες μειωνόταν με ρυθμούς 6% με 14%! Επίσης για όσους δε θυμούνται (ή κάνουν ότι δε θυμούνται), στα τέλη του 1980 υπήρχαν πάνω από 1.000.000 (1 εκατομμύριο!) εκκρεμείς αιτήσεις για απόκτηση γραμμής ΟΤΕ και ο μέσος χρόνος υλοποίησης της αίτησης διέφερε ανάλογα με το τι μέσο είχες (με βουλευτή ήθελες περίπου ένα χρόνος, υπολογίστε ανάλογα για τα υπόλοιπα πιθανά βύσματα!).
Αυτά επειδή τις επόμενες μέρες κάποιοι θα μιλήσουν για αύξηση των τιμών και μείωση της ποιότητας της ενέργειας λόγο ιδιωτικοποίησης.

2 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα για τις τηλεπικοινωνίες. Ήταν μια άκρως επιτυχημένη απελευθέρωση και όποιος αναπολεί το παρελθόν, τον παλιό ΟΤΕ..., μάλλον χρειάζεται ψυχίατρο..

    Μου κάνει εντύπωση όμως η στάση της ΕΕΤΤ που εμποδίζει τον ΟΤΕ να προσφέρει πιο ανταγωνιστικά πακέτα στην αγορά. Αντιλαμβάνομαι ότι το επιχείρημα της ΕΕΤΤ είναι η δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ κτλ.

    Όμως η στάση αυτή της επιτροπής έχει τα εξής αποτελέσματα:

    α) Τον ΟΤΕ να παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα ζημιογόνο β τρίμηνο (ιδιαίτερα σπάνιο για leader στις τηλεπικοινωνίες)

    β) Τους καταναλωτές να στερούνται φθηνότερες τιμές σε μια περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους.

    Περίεργα πράγματα.

    Για την ενέργεια, γνώμη ασφαλής δεν έχω. Είναι περιέργεια αγορά...Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μου είναι περισσότερο αντιπαθείς και από τους φορτηγατζήδες ή -ακόμα χειρότερα- από τους συμβολαιογράφους!!! Όμως δεν θα απέκλεια την περίπτωση -συμπτωματικά βέβαια διότι είναι ξεκάθαρο ότι δεκάρα δεν δίνουν για το κοινωνικό καλό- να έχουν δίκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα σε όλες τις μεταρρυθμίσεις είναι οτι πράγματι λίγοι έχουν εικόνα για το τι ΘΑ συμβεί! Μην ξεχνάμε όμως ότι την ενέργεια την πληρώνουμε αρκετές φορές παραπάνω απ'ότι νομιζουμε (δες προϋπολογισμός!). Επίσης στο μέλλον αυτό το κόστος είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί (δες χρημαστήριο ρύπων και λιγνίτική παραγωγή ενέργειας). Η τιμή θα αυξηθεί αλλά όχι λόγω της ιδιωτικοποίησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή