Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Οικονομική Επιστήμη


Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν μια σειρά από βίντεο που προσπαθούν να εξηγήσουν τη λειτουργία της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος, τις αιτίες της κρίσης, τις πιθανές λύσεις κλπ.
Η γνώμη μου για όλα αυτά τα βίντεο- τοποθετήσεις συνοψίζεται από τα λόγια κάποιου άλλου: "Δηλαδή εγώ, όπως κι οι άλλοι Έλληνες, έχω τη γνώμη ότι οι Αθηναίοι είναι λαός σοφός. Παρατηρώ λοιπόν ότι, όταν μαζευόμαστε στην εκκλησία του δήμου, κάθε φορά που είναι να καταπιαστεί η πολιτεία με κάποιο οικοδομικό έργο, φωνάζουν τους αρχιτέκτονες να δώσουν τη συμβουλή τους για τα οικοδομήματα· όταν πάλι είναι να ναυπηγήσουν πλοία, τους ναυπηγούς, το ίδιο και για όλα τ' άλλα, όσα πιστεύουν ότι μπορεί κανείς να τα μάθει και να τα διδάξει. Όμως αν μπει στη μέση για να δώσει συμβουλή κάποιος άλλος, που εκείνοι δεν τον ξέρουν για άνθρωπο της δουλειάς (ας είναι όμορφος και πλούσιος και αριστοκράτης όσο θες), δεν δίνουν καμιά προσοχή στα λεγόμενά του, αλλά τον παίρνουν στο ψιλό και χαλούν τον κόσμο, ώσπου ή ο ίδιος που ανάλαβε να δώσει συμβουλές σαστίσει και παραμερίσει, ή οι τοξότες τον τραβήξουν από το βήμα ή τον πετάξουν έξω με διαταγή των πρυτάνεων." (μτφ. Η.Σ. Σπυρόπουλος. 1992. Πλάτωνος Πρωταγόρας. Εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση, ερμηνευτικά σχόλια. 4η έκδ. Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών).
Δυστυχώς πλέον αν ο άλλος είναι "όμορφος και πλούσιος και αριστοκράτης" ή ακόμα χειρότερα λέει πράγματα ευχάριστα για την πλειοψηφία κατευθείαν γίνεται αποδεκτός. Να δεις πώς λέγονταν αυτοί στην αρχαία Αθήνα...και να δεις τι συνέβαινε όταν αυτοί έπαιρναν μεγάλη δύναμη...και ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα για την ευημερία των πολιτών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου