Άρθρο του Α. Πανούτσου στο Πρώτο Θέμα της προηγούμενης Κυριακής...
"Μια κοινή έκφραση στα αγγλικά είναι το self fulfilling prophecy. Στα ελληνικά μεταφράζεται «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Θα δώσω ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι κάποιος προφητεύει ότι στις επόμενες 24 ώρες θα μείνει ορφανός και μετά σκοτώνει τους γονείς του. Προφανώς η προφητεία του βγήκε. Προφανέστερα, δεν είναι προφήτης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι Ελληνες λένε ότι η Ελλάδα θα καταστραφεί, ενώ σε μεγάλο βαθμό την καταστρέφουν οι ίδιοι.
Η μεγαλύτερη ζημιά που γίνεται είναι με τα μηνύματα που στέλνουμε στη διεθνή αγορά. Οι κανονικές χώρες ωραιοποιούν την εικόνα τους στο εξωτερικό. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να στείλουμε το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία δεν σώνεται. Σε μια κλασική αυτοεκπληρούμενη προφητεία μέχρι και ο Κώστας Σημίτης είπε ότι η ελληνική οικονομία θα πάει σε αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωση που βοήθησε να εκτοξευτεί το spread και να βρεθούμε πιο κοντά στην αναδιάρθρωση, ώστε να μπορεί ο Σημίτης να λέει ότι το είχε προβλέψει ότι το χρέος θα αναδιαρθρωθεί. Για να είναι, όμως, ένα μήνυμα αποτελεσματικό πρέπει να το πιστεύουν και οι αποστολείς του. Εδώ το βάρος το έχουν αναλάβει τα Μέσα. Καθημερινά προσπαθούν να πείσουν τους Ελληνες ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Μέχρι στιγμής η μόνη εκτίμηση που δεν έχει γίνει είναι ότι θα το γυρίσουμε στην ανθρωποφαγία. Από εκεί και πέρα όμως, τα πάντα έχουν προβλεφθεί: από μερική αναδιάρθρωση του χρέους ή των επιτοκίων μέχρι πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή. Mέχρι επιστροφή στην οικονομία του Barter, όπου οι Ελληνες θα επιστρέψουν στην προκλασική εποχή, όταν δεν υπήρχε χρήμα, και θα ανταλλάσσουν μισό κιλό κρέας μαμούθ για μια σειρά με τα καλύτερα του Χατζηγιάννη.
Για να πιάσει, όμως, ένα μήνυμα πρέπει να βρει και γόνιμη γη. Και οι Ελληνες πεθαίνουν για ιστορίες πείνας και δυστυχίας. Είμαστε η χώρα όπου πάντα έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα σε μια άλλη εποχή. Η χώρα όπου διαβάζεις εφημερίδες των πρώτων Ολυμπιακών του 1896 και γράφουν σε τι κατάντημα έφτασε ο αθλητισμός. Και διαβάζεις εφημερίδες του ’16, του ’36, του ’56 και του ’96 και κάθε φορά τα πράγματα ήταν καλύτερα τις παλιότερες εποχές. Είμαστε η χώρα που λέει ότι έχει τη μοναδικότητα να έχει στο λεξιλόγιό της τη λέξη «φιλότιμο», ενώ η πραγματική μοναδικότητά της είναι ότι βρήκε την παροιμία «Κάθε πέρσι και καλύτερα».
Αν υπάρχει συνέχεια στην Ιστορία της Ελλάδας, οι Αθηναίοι του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους είμαι βέβαιος ότι μουρμουρίζανε ότι την εποχή του Σόλωνα ο κόσμος τα πέρναγε καλύτερα. Δεκάδες δισεκατομμύρια έχουν παιχτεί στην εκτίμηση ότι η χώρα θα μπατιρήσει. Η χρεοκοπία της Ελλάδας κέρδος για όσους το πόνταραν, αλλά καταστροφή για τους Ελληνες. Οσο στέλνουμε το μήνυμα ότι χρεοκοπούμε, η Ελλάδα πλησιάζει στη χρεοκοπία. Και όσοι το έλεγαν θα μπορούν μετά να λένε «εμείς σας το είχαμε πει» χωρίς να προσθέτουν ότι σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το είχαν πει, αλλά το είχαν κάνει κιόλας."
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου