Άραγε είναι δημοκρατικό να καταργήσεις τη δημοκρατία; Ή να το πω καλύτερα, αν η πλειοψηφία του λαού αποφασίσει να αναστείλει τη λειτουργία της δημοκρατίας, είναι δημοκρατικό; Με άλλα λόγια είναι δημοκρατικό ότι έρχεται μέσα από μια ψηφοφορία; Αρκεί για να θεωρηθεί δημοκρατικό το ότι ψηφίστηκε; Προφανώς φτάσαμε σε ένα παράδοξο. Και η καλύτερη λύση σε όλα τα παράδοξα είναι η επαναδιατύπωση του ορισμού.
Τι είναι δημοκρατία; Σύμφωνα με τον Bollen η δημοκρατία έχει δυο συστατικά:(ι)λαϊκή κυριαρχία και (ιι)πολιτικές ελευθερίες. Το πρώτο εξασφαλίζει την υπεροχή της πλειοψηφίας και το δεύτερο το τρόπο με τον οποίο η μειοψηφία εξασφαλίζει τα δικαιώματά της. Προφανώς σύμφωνα με τα παραπάνω κάποιος δεν πρέπει να συγχέει την αρχή της πλειοψηφίας με τη δημοκρατία. Κάτι που έρχεται από την πλειοψηφία δεν είναι απαραίτητα δημοκρατικό. Αν η πλειοψηφία αποφασίσει να αναστείλει όλες τις δημοκρατικές αξίες, είναι μια πλειοψηφική απόφαση απόλυτα μη δημοκρατική, γιατί ακριβώς δεν σέβεται τα δικαιώματα της μειοψηφίας.
Γιατί λέγονται όλα αυτά; Προφανώς γιατί στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει τις λέξεις. Ομάδες κάνουν καταλήψεις κτηρίων και μιλάνε για δημοκρατικές πράξεις, ενώ στην πραγματικότητα είναι αποφάσεις που ελήφθησαν από την πλειοψηφία (όπως αυτή ορίζεται-σωστά ή λάθος), αλλά δε σέβονται τα πολιτικά δικαιώματα της μειοψηφίας- άρα εξορισμού αντιδημοκρατικές. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για πράξεις ομάδων που "τρομοκρατούν" και προσπαθούν να ακυρώσουν διαδικασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου