Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

It's been a hard days night

Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το προσχέδιο που μελετούσαν οι πολιτικοί "αρχηγοί" χθες το βράδυ. Για όποιον δεν το είδε είναι ένα σκαναρισμένο κείμενο, στο οποίο δίπλα υπάρχουν και πρόχειρες σημειώσεις κάποιου που το διάβασε (άρα δεν είναι το κείμενο που είχε ο Χρυσοχοϊδης). Το διάβασα όλο, αλλά δε θα το σχολιάσω- προτείνω να το διαβάσετε, για να δείτε πως οι τεχνοκράτες τελικά ξέρουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα από τους πολιτικούς.
Το πιο ενδιαφέρον είναι οι σημειώσεις δίπλα από το κείμενο. Κάποιος σημείωνε αυτά που θεωρούσε σημαντικά σημεία. Και ποια ήταν τα σημαντικά; Αυτά που βγήκαν στα ΜΜΕ της χώρας και ήδη ξέρει όλος ο κόσμος. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι σημειώσεις σταματούν στην πρώτη παράγραφο του κεφαλαίου Ε- με τίτλο "διαρθρωτικές αλλαγές". Η παράγραφος αυτή αναφέρεται στις αλλαγές που χρειάζονται (μαζί με δικαιολόγηση) στον κατώτατο μισθό. Μετά από εκεί υπάρχει ένα κακό σκίτσο- σαν αυτά που κάνεις όταν βαριέσαι και έχεις ένα χαρτί και ένα μολύβι μπροστά σου. Στις υπόλοιπες παραγράφους που αναπτύσσονται τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης δεν υπάρχει κανένα σημάδι. Η εμπειρία μου λέει ότι κατά 99% οι υπόλοιπες 4 σελίδες (+ 5 σελίδες πίνακες στο σύνολο 31) δε διαβάστηκαν. Μάλιστα αν προσέξει κάποιος και στις προηγούμενες σελίδες υπάρχουν ουσιώδη κομμάτια που δεν έχουν υπογραμμιστεί.
Μπορεί αυτό να μην ήταν το αντίγραφο που είχε μπροστά του κάποιος πολιτικός αρχηγός, είμαι όμως σίγουρος ότι κάπως έτσι το διάβασαν και οι 3- και μαζί με αυτούς οι άλλοι 297 βουλευτές. Αυτός είναι ο τρόπος που διαβάζουν οι πολιτικοί τα κείμενα- διαγώνια. Επίσης μετά τη δήλωση Χρυσοχοϊδη το δεύτερο αυτό μνημόνιο έχει διαβαστεί καλύτερα από το πρώτο. Παρόλα αυτά σημαντικά σημεία κανείς δεν τα έχει δει.
Το συμπέρασμα είναι επομένως προφανές: δεν είναι δυνατό να εφαρμόσεις κάτι που δε διάβασες. Η ερώτηση όμως παραμένει: τι συζητούσαν τόσες ώρες?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου