Σε προηγούμενη ανάρτηση έκανα αναφορά στη Γενική Θεωρία της Δεύτερης Καλύτερης Επιλογής (General theory of the second best- GTSB),ως ένα από τα πιο σημαντικά θεωρήματα των οικονομικών. Επειδή το συγκεκριμένο θεώρημα δεν είναι γνωστό σε πολύ κόσμο, και επιπλέον αρκετοί το γνωρίζουν αλλά εκούσια ή ακούσια δεν το θυμούνται, αποφάσισα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε αυτό. Το GTSB μας λέει ότι σε μια οικονομία που δεν μπορούν να ισχύουν όλες οι υποθέσεις για άριστη κατανομή των πόρων (πχ δεν υπάρχουν αγορές για κάποια αγαθά ή αποτυγχάνουν οι αγορές) η βελτιστοποίηση της κατανομής των πόρων δεν ικανοποιείται με τις ίδιες συνθήκες που ισχύουν σε μια τέλειας οικονομία. Αντίθετα οι συνθήκες αυτές αλλάζουν ανάλογα με την περίπτωση. Όπως καταλαβαίνω, αυτό το θεώρημα λέει ότι δε θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε μια Θεωρία των Πάντων (theory of everything) στα οικονομικά.
Το ενδιαφέρον στο θεώρημα αυτό είναι ότι ισχύει και σε Γενική όσο και σε Μερική ισορροπία. Αλλά πιο ενδιαφέρουσες είναι οι επιπτώσεις του σε όρους πολιτικής. Για παράδειγμα, σε μια οικονομία με πολλές στρεβλώσεις δεν είναι απαραίτητο η μείωση μιας στρέβλωσης να αυξήσει την ευημερία. Δηλαδή στην ελληνική οικονομία, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν είναι απαραίτητο ότι θα μειώσει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές. Πρέπει να δούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Κατά τη γνώμη μου το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων στην Ελλάδα θα αυξήσει την ευημερία, αλλά αυτό έρχεται από μια βαθύτερη ανάλυση που κάνω στην Ελληνική οικονομία, και όχι απλώς εφαρμογή μιας γενικής αρχής ότι περισσότερος ανταγωνισμός πάντα αυξάνει την ευημερία.
Η GTSB προφανώς είναι αυτή που δίνει δουλειά στους οικονομολόγους (πρέπει να εξετάσουν κάθε περίπτωση ειδικά και να μη βασίζονται σε γενικές αρχές). Επιπλέον θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο όπλο της αριστεράς ενάντια σε διάφορες μεταρρυθμίσεις- αν φυσικά η αριστερά χρησιμοποιούσε θεωρητικά εργαλεία ανάλυσης...
ΥΓ για περισσότερα πάνω στη GTSB δείτε εδώ και πιο τεχνικά εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου